Η ψυχοθεραπεία
Η ψυχοθεραπεία είναι ένας τρόπος να αναζητήσει κανείς μια νέα ματιά των πραγμάτων, η οποία μπορεί να φωτίσει με ένα ευεργετικό τρόπο όλες τις πτυχές τις ύπαρξης του. Η διεργασία αυτή ενισχύει την προσωπική δύναμη και ευθύνη του ανθρώπου για τον τρόπο με τον οποίο βιώνει την ζωή του.
Μέσω της προσωπικής αυτογνωσίας ο άνθρωπος είναι σε θέση για μια πιο αντικειμενική και ξεκάθαρη θέαση της πραγματικότητας της ζωής του και της αλήθειας που διαποτίζει τις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους. Μέσω της διαδικασίας αυτής αναδεικνύονται εσωτερικές δυνάμεις του ανθρώπου έτσι ώστε να αλλάξει όλα όσα δεν θέλει να βιώνει στην ζωή του μέσα από την ανάληψη προσωπικής ευθύνης και της αλληλεπίδρασης του με τα άλλα συστήματα.
Καλλιεργείται η ψυχική ωριμότητα η οποία επιτρέπει στον άνθρωπο να δει την πραγματικότητα και να την αποδεχθεί διατηρώντας πάντα την επιλογή να επιλέξει για την δική του στάση η οποία αφορά το υπαρξιακό κομμάτι της προσωπικής του ελευθερίας.
Η θεραπεία παράγεται μέσω της υπαρξιακής ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης, της Οικογενειακής Συστημικής Θεραπείας και της Θεραπείας της Γκεστάλτ.
Ατομική Θεραπεία
Η ατομική ψυχοθεραπεία αφορά το προσωπικό αίτημα ενός ενήλικα να επεξεργαστεί θεραπευτικά τον εαυτό του με στόχο να κατανοήσει και να βελτιώσει κάποιους τομείς της ζωής του. Η ατομική ψυχοθεραπεία συντελεί στην επίτευξη της καλύτερης ψυχικής υγείας του ανθρώπου. Η θεραπεία πραγματώνεται μέσω της δημιουργίας θεραπευτικής σχέσης η οποία προάγει την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια στο θεραπευόμενο, απαραίτητα στοιχεία για να ξεκινήσει το ψυχοθεραπευτικό του ταξίδι.
Μέσα από την έκφραση και την επικοινωνία των δυσκολιών του ο άνθρωπος έρχεται σε επαφή με τον βαθύτερο του εαυτό, κατανοεί θέματα που αφορούν την δυναμική της πατρικής του οικογένειας, συνειδητοποιεί καταστάσεις που αφορούν την σχέση του στο εδώ και τώρα με τους σημαντικούς άλλους ανθρώπους της ζωής του. Επεξεργάζεται δυσκολίες αλλά και επιθυμίες για το πως θέλει να είναι η σχέση του με τον σύντροφο του, τα παιδιά του, τους συναδέλφους, αλλά και τους συγγενείς και φίλους του. Κατανοεί πλήρως την σημασία των ορίων στην ζωή του και την δυνατότητα να υπερασπίζεται και να αναδεικνύει τις δυνάμεις του ίδιου αλλά και των σχέσεων του μέσω της προσωπικής του ευθύνης και οριοθέτησης.
Η Ατομική ψυχοθεραπεία πραγματοποιείται σε εβδομαδιαία βάση και η διάρκεια της κάθε συνεδρίας είναι 60 λεπτά. Η ατομική ψυχοθεραπεία διέπεται από την δεοντολογία της ψυχοθεραπείας. Βασική αρχή της είναι το θεραπευτικό απόρρητο και ο σεβασμός στον άνθρωπο.
Μέσα από την ατομική ψυχοθεραπεία ο άνθρωπος συνδέεται με την ομορφιά του αυθεντικού εαυτού, την προσωπική ελευθέρια για την ζωή του και την προσωπική ευθύνη για την υλοποίηση των επιθυμιών του.
Ομαδική Θεραπεία
Η Ομαδική θεραπεία προϋποθέτει την δημιουργία μιας θεραπευτικής ομάδας όπου τα μέλη της δεν μπορούν να είναι λιγότερα από 4 και περισσότερα από 12. Πραγματοποιείται μια φορά την εβδομάδα και η διάρκεια της είναι 2 ώρες. Ο τρόπος που επιλέγονται τα μέλη για την συμμετοχή τους σε ομαδική θεραπεία λαμβάνει υπόψιν συγκεκριμένα θεραπευτικά κριτήρια τα οποία προάγουν την ομαλή θεραπευτική εξέλιξη του κάθε μέλους αλλά και της ομάδας γενικότερα.
Στόχος της ομαδικής θεραπείας είναι τα μέλη της:
- να κατανοήσουν τον εαυτό τους (αυτογνωσία),
- να επεξεργαστούν θέματα που αφορούν την αυτοεκτίμηση τους, την φροντίδα εαυτού, την αυτοβελτίωση τους και την εμπιστοσύνη στην ζωή,
- να μοιραστούν και να επεξεργαστούν θέματα που τους αγγίζουν σε υπαρξιακό επίπεδο και αφορούν το νόημα στην ζωή τους, την ευτυχία, την ανάγκη για αγάπη αλλά και θέματα που τους γεμίζουν με φόβο όπως η μοναξιά, οι ασθένειες αλλά και ο ίδιος ο θάνατος,
- να συνδεθούν με τις βαθύτερες επιθυμίες για την ζωή τους και να ενεργοποιήσουν τις εσωτερικές τους δυνάμεις,
- να εκμυστηρευτούν θέματα που τους βαραίνουν ψυχικά,
- να επεξεργαστούν δύσκολα συναισθήματα όπως ντροπή, φόβος, ενοχή. Συναισθήματα που επιβαρύνουν την ψυχική τους κατάσταση και δεν τους επιτρέπουν να νιώσουν ελεύθεροι και ισορροπημένοι,
- να επεξεργαστούν τις σχέσεις τους με την πατρική τους οικογένεια και με τους σημαντικούς άλλους ανθρώπους στην ζωή τους,
- να ενδυναμώσουν πολύπλευρα τον εαυτό τους με ένα τρόπο που θα μπορούν να χαρούν, να εκφράσουν και να καμαρώσουν τα αυθεντικά κομμάτια της ύπαρξης τους,
- να βιώσουν χαρά μέσα από τις σχέσεις που οι ίδιοι έχουν επιλέξει,
- να δουλέψουν θέματα που αφορούν την οριοθέτηση τους σε όλους τους τομείς της ζωής. Η Δυνατότητα της οριοθέτησης είναι ένα σημαντικό κομμάτι στην θεραπευτική διεργασία διότι προάγει τον αυτοσεβασμό και τις λειτουργικές σχέσεις με τους άλλους.
Ευθύνη του θεραπευτή είναι η προετοιμασία και η επιλογή των συμμετεχόντων στην ομάδα, με στόχο να παραχθεί μια ομαλή θεραπευτική διεργασία. Η θεραπεία ομάδας διέπεται από τις αρχές και την δεοντολογία της θεραπείας. Βασική αρχή της ομάδας είναι το θεραπευτικό απόρρητο από όλους τους συμμετέχοντες και η δημιουργία ενός κλίματος σεβασμού, ειλικρίνειας, αποδοχής, κατανόησης και αλληλοϋποστήριξης.
Οικογενειακή Θεραπεία
Κάθε οικογένεια αποτελεί από μόνη της ένα πολύπλοκο, μοναδικό και ζωντανό σύστημα. Αποτελεί μια μονάδα, ένα σύστημα αυτόνομο μέσα στην κοινωνία, αλληλοεπιδρώντας ωστόσο συνέχεια με αυτή.
Οι δυναμικές που εμφανίζονται σε ένα οικογενειακό σύστημα δημιουργούν τον προσωπικό χάρτη της κάθε οικογένειας, διαμορφώνοντας κοινούς κώδικες επικοινωνίας , πεποιθήσεις, αξιακά συστήματα καθώς και τους δικούς της «μύθους».
Μέσω της οικογενειακής θεραπείας παράγεται θεραπευτική συμμαχία με κάθε μέλος της οικογένειας με στόχο να εκφραστούν οι δυσκολίες, τα εμπόδια και τα προβλήματα όπως το κάθε μέλος της τα βιώνει.
Η δημιουργία ενός ασφαλούς θεραπευτικού πλαισίου επιτρέπει στα μέλη της οικογένειας να εμπιστευτούν τις δυσκολίες τους και να αναδυθεί η προσωπική δύναμη του καθενός χωριστά αλλά και της οικογένειας ως ένα μοναδικό σύστημα.
Πολλές φορές μια οικογένεια μπορεί να φτάσει στον οικογενειακό θεραπευτή, διότι το παιδί αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα σε κοινωνικό, προσωπικό ή οικογενειακό επίπεδο. Ωστόσο στην οικογενειακή θεραπεία το σύμπτωμα δεν ταυτίζεται πάντα με το πρόβλημα. Το σύμπτωμα παρέχει στον οικογενειακό θεραπευτή πληροφορίες για την ευρύτερη δυναμική της οικογένειας.
Αποκωδικοποιώντας το μήνυμα που εμπεριέχεται στο σύμπτωμα, ο οικογενειακός θεραπευτής μπορεί να οδηγήσει τα μέλη της οικογένειας στην πηγή του προβλήματος και στην κατανόηση των λόγων εκείνων που τα μέλη της το παράγουν και το αναπαράγουν. Το σύμπτωμα εμφανίζεται ως ένας προειδοποιητικός «φάρος». Μέσα από την κατανόηση της εμφάνισης του συμπτώματος η οικογένεια μπορεί να οδηγηθεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος και στην επιθυμητή για τους ίδιους αλλαγή.
Συχνά στην οικογενειακή θεραπεία παρατηρούμε πως το παιδί μέσα από ένα σύμπτωμα, σωματικό ή ψυχικό, μπορεί να εκφράζει κάτι που δεν είναι «δικό του» (π.χ. τα προβλήματα στην σχέση των γονιών του, τις οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες που φορτίζουν πολύ τους γονείς, ένα σοβαρό θέμα υγείας της ευρύτερης οικογένεια, ένα ένοχο μυστικό που κουβαλάει η οικογένεια και που μπορεί να αφορά ακόμη και τις προηγούμενες γενιές κ.ά). Πρόκειται για δύσκολες καταστάσεις οι οποίες δεν αντιστοιχούν σε ένα παιδί, αφού το ίδιο δεν έχει ούτε την ευθύνη ούτε την εξουσία να τις αντιμετωπίσει. Αν λοιπόν ο ειδικός μείνει στο σύμπτωμα του παιδιού και μόνο στην αντιμετώπιση αυτού μέσα από το παιδί, δημιουργείται ο κίνδυνος να αναπαραχθεί μια ομοιόσταση στην οικογένεια η οποία δεν θα επιτρέψει την αλλαγή του συστήματος άρα και την ανακούφιση από την υποχώρηση του συμπτώματος.
Μέσω της οικογενειακής θεραπείας οι γονείς είναι αυτοί που έχουν δυναμικό ρόλο στην αλλαγή και δεν μπορούν να μείνουν ως παρατηρητές. Τα μέλη του οικογενειακού συστήματος μπαίνουν σε μια θεραπευτική διεργασία όπου ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη που πραγματικά του αντιστοιχεί, για να δοθεί έτσι η ψυχική συναίνεση, να διαμορφωθεί το θεραπευτικό συμβόλαιο και να παραχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα μέσω της οικογενειακής θεραπείας. Όταν τα θέματα επεξεργαστούν με ένα συστημικό τρόπο, φωτίζοντας τα σκιερά κομμάτια στην δυναμική της οικογένειας, αναδεικνύοντας τις δυνάμεις αλλά και τις δυνατότητες του κάθε μέλους της, τότε το σύμπτωμα, εφόσον δεν θα έχει πια λόγο ύπαρξης, μπορεί να υποχωρήσει.
Μέσω της οικογενειακής θεραπείας η οικογένεια μπορεί να βιώσει την χαρά, την δύναμη και την ζωτικότητα που της αντιστοιχεί στην συγκεκριμένη φάση στην οποία βρίσκεται. Κατά την διεργασία της οικογενειακής θεραπείας τα μέλη της θα μπορέσουν να εκφράσουν με ελπίδα και εμπιστοσύνη την προοπτική που τους ανοίγεται υπερασπιζόμενοι την επιθυμία για μια λειτουργική ζωή.
Η διεργασία της οικογενειακής θεραπείας διέπεται από την δεοντολογία της ψυχοθεραπείας. Βασική αρχή της είναι το θεραπευτικό απόρρητο και ο σεβασμός στον άνθρωπο.
Συμβουλευτική Γονέων
Η οικογένεια είναι ο πρωταρχικός θεσμός συγκρότησης του ανθρώπου σε ομάδα. Πρόκειται για ένα ισχυρό δεσμό μεταξύ των μελών της μέσα από τον οποίο τα μέλη της βιώνουν μια βαθιά αίσθηση του ανήκειν σε μια ομάδα. Η διαχρονικότητα του θεσμού της οικογένειας έγκειται στην ανθρώπινη ανάγκη να καλυφθούν βασικές βιολογικές, συναισθηματικές και κοινωνικές του ανάγκες.
Η οικογένεια αποτελεί μια διαχρονική αξία αφού μετουσιώνεται σε εργαστήρι ζωής όπου επιτρέπεται η διαιώνιση και η επιβίωση του ανθρώπινου είδους. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως έχει αντέξει και υφίσταται στο πέρασμα της ανθρώπινης ιστορίας μέχρι και σήμερα.
Μέσα σε αυτή την αποσταθεροποίηση που βιώνει η σύγχρονη οικογένεια και η κοινωνία μας, οι γονείς καλούνται να μεγαλώσουν και να αναθρέψουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα παιδία τους.
Οι αλλαγές που γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο δυσκολεύουν τους γονείς να πατήσουν σε ένα σταθερό και δοσμένο έδαφος. Η κρίση που υφίσταται ο κόσμος μας δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και πολιτισμική, πνευματική κι αξιακή.
Μέσα σε ένα κόσμο που αλλάζει ραγδαία οι γονείς καλούνται να ισορροπήσουν και να βρούν τον δικό τους τρόπο, να μεγαλώσουν και να αναθρέψουν τα παιδία τους ψάχνοντας για την λειτουργικότητα του ίδιου του θεσμού της οικογένειας.
Οι γονείς, περισσότερο από ποτέ, αναζητούν να ενημερωθούν και να επεξεργαστούν καλύτερα θέματα που αφορούν την καθημερινότητά τους σε σχέση με τα παιδιά τους, έτσι ώστε να ασκήσουν αποτελεσματικά τον μοναδικό και απαιτητικό τους ρόλο.
Η ενημέρωση και η κατανόηση των αναγκών των παιδιών σε κάθε στάδιο ανάπτυξης τους, συντελεί στην καλύτερη επικοινωνία, στην επίλυση συγκρούσεων μέσα στην οικογένεια και στην αντιμετώπιση δυσκολιών αλλά και συμπτωμάτων που μπορεί να εμφανίσει κάποιο μέλος του υποσυστήματος των παιδιών μέσα στην οικογένεια. Η καλύτερη γνώση σε θέματα που αφορούν τον γονεϊκό ρόλο προσφέρει ασφάλεια στους γονείς για το πώς θα αντιμετωπίσουν την καθημερινότητά των παιδιών τους και γενικά τα προβλήματα που προκύπτουν εντός και εκτός της οικογένειας.
Μέσα από την διαδικασία στην οποία εισέρχεται ο γονιός για να πλησιάσει το παιδί του, να το ακούσει, να το στηρίξει, να του μάθει να ακούει και να σέβεται πρωτίστως τον ίδιο του τον εαυτό και, ως επέκταση, και τους άλλους γύρω του, διεξάγεται παράλληλα και μια διεργασία όπου ο ίδιος ο γονιός κατανοεί και φροντίζει καλύτερα τον ίδιο του τον εαυτό. Για την ακρίβεια δεν μπορούμε να μιλάμε για φροντίδα παιδιών όταν ο γονιός έχει αφρόντιστα τα δικά του εσωτερικά θέματα.
Στην Ελλάδα περισσότερο από κάθε άλλη φορά οι σημερινοί γονείς αναζητούν συμβουλευτική από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας με στόχο να πληροφορηθούν και να πάρουν υποστήριξη σε θέματα και δυσκολίες που βιώνουν στον ρόλο του γονέα αλλά και της γονικής συμμαχίας μεταξύ τους.
Οι γονείς αναζητούν έναν οικογενειακό θεραπευτή στις περιπτώσεις εκείνες που:
- Αντιμετωπίζουν κάποια ανησυχία, προβληματισμό και δυσκολία σε σχέση με το μεγάλωμα των παιδιών τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο γονέας μπορεί να λάβει υποστήριξη χωρίς να χρειαστεί το παιδί να παρακολουθείται από τον ειδικό.
- Όταν το παιδί τους παρακολουθείται από τον ειδικό και λαμβάνει συμβουλευτική ή θεραπεία παιδιού. Σε αυτές τις περιπτώσεις η συμβουλευτική γονέων είναι σημαντική και είναι απαραίτητο να διεξάγεται ταυτόχρονα με την θεραπεία του παιδιού.
- Όταν πρόκειται για μέλλοντες γονείς οι οποίοι περιμένουν να γεννηθεί το πρώτο τους παιδί, η αναμένουν για το αδελφάκι του. Στις συνεδρίες επεξεργάζονται σκέψεις, αγωνίες, ερωτηματικά και άγχη με μοναδικό στόχο να ενισχυθούν στον πιο σπουδαίο ρόλο της ζωής τους, αυτόν του γονέα.
Πολύ συχνά οι γονείς ζητούν συμβουλευτική σε περιπτώσεις όπου η οικογένεια βρίσκεται σε μια κρίση π.χ θέματα υγείας, πένθος, διαζύγιο, η εφηβεία ενός παιδιού, η δημιουργία διευρυμένης οικογένειας όπως δεύτερος γάμος γονέα κτλ.
Τα θέματα που απασχολούν τους γονείς και επεξεργάζονται στις συνεδρίες είναι τα παρακάτω:
- Η επικοινωνία μεταξύ τους, οι διαφωνίες αλλά και η ανάγκη να συμμαχήσουν στα σημαντικά θέματα που αφορούν το μεγάλωμα των παιδιών τους.
- Η επικοινωνία με τα παιδιά τους και η σχέση που χτίζουν μαζί τους.
- Διάφορες συμπεριφορές του παιδιού τους που μπορεί να τους προκαλούν αγωνία και προβληματισμό, συχνό θέμα είναι η αδελφική ζήλεια η το μεγάλωμα όταν τα παιδιά είναι δίδυμα.
- Θέματα που μπορεί να αφορούν την κοινωνικοποίηση τους και την σχέση τους με τα άλλα παιδιά.
- Θέματα που αφορούν το σχολείο, την σχολική τους επίδοση και τον ρόλο των γονέων στην δική τους συμμετοχή στο διάβασμα του παιδιού τους.
- Θέματα που αφορούν την πειθαρχία των παιδιών.
- Θέματα που αφορούν σε μαθησιακές δυσκολίες, διαταραχές ελλειμματικής προσοχής, υπερκινητικότητα.
- Συναισθηματικές δυσκολίες του παιδιού όπως άγχος χαμηλή αυτοπεποίθηση, φόβοι, φοβίες και θέματα που αφορούν την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.
Η συμβουλευτική γονέων αναμφισβήτητα αποτελεί σημαντικό σύμμαχο για τους σύγχρονους γονείς. Ενδυναμώνει τους γονείς και τους ενθαρρύνει να αναπτύξουν δεξιότητες οι οποίες θα τους οδηγήσουν στο να χαίρονται τον ρόλο τους και να βιώνουν περισσότερη εσωτερική ασφάλεια και πίστη για τον τρόπο που μεγαλώνουν τα παιδιά τους.
Για οπουδήποτε προβληματισμό ή απορία σας μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Η επικοινωνία μας θα σας δώσει την δυνατότητα να κατανοήσετε καλύτερα την όποια δυσκολία βιώνετε αλλά και τον τρόπο με τον οποίο μέσα από την συμβουλευτική γονέων μπορείτε να ενδυναμώσετε τον ρόλο σας και να στηρίξετε όλα τα μέλη της οικογένειας.
Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία Εφήβων
Η εφηβεία αλλά και η περίοδος της προεφηβείας είναι μια από τις πιο σημαντικές, δύσκολες αλλά και συναρπαστικές περιόδους στην πορεία ζωής του ανθρώπου. Στην εφηβεία πραγματοποιούνται οι περισσότερες ψυχικές και σωματικές αναπτυξιακές αλλαγές του ανθρώπου. Στην φάση αυτή ο/η έφηβος/η βρίσκεται σε μια μετέωρη θέση ως προς την προσωπική του/της ταυτότητα καθώς δεν είναι ούτε παιδί πια αλλά ούτε ενήλικας.
Στο αναπτυξιακό στάδιο της εφηβείας ο άνθρωπος εισέρχεται σε μια κατάσταση πειραματισμού και εξερεύνησης των προσωπικών του ορίων για να ανακαλύψει και να χτίσει την νέα του ταυτότητα προχωρώντας προς την ενηλικίωση του. Τα πάντα αλλάζουν για τον ίδιο τόσο σε εξωτερικό όσο και σε εσωτερικό επίπεδο. Αυτή η κατάσταση είναι πολλές φορές εξουθενωτική για τον/την έφηβο/η ο/η οποίος/α νιώθει σαν να μην έχει κάποια γωνιά για να μπορέσει να χαλαρώσει, να ηρεμήσει και να νιώσει ασφαλής. Παρατηρείται μια απομάκρυνση από την οικογένεια η οποία ως ένα βαθμό είναι μια υγιής αντίδραση στην προσπάθεια του ανθρώπου για το προχώρημα του, τον διαχωρισμό του από την πατρική οικογένεια και την απαιτούμενη δόμηση της προσωπικότητας του στην προετοιμασία για την ενηλικίωση του.
Αποτελεί μια μεταβατική περίοδο η οποία επηρεάζει όλα τα μέλη της οικογένειας, δημιουργώντας έντονη ανησυχία, άγχος και φόβο για το πως θα εξελιχθεί όλη αυτή η κατάσταση για το παιδί τους.
Η κατάσταση αυτή που αναμφισβήτητα προκαλεί μεγάλη αποσταθεροποίηση σε όλη την οικογένεια, αποτελεί την ίδια στιγμή εξελικτική αναπτυξιακή φάση για όλα τα μέλη της και μπορεί να βιωθεί και ως μια ευκαιρία για αλλαγή και βελτίωση όλων των μελών της οικογένειας.
Στην περίοδο αυτή ο/η έφηβος/η συχνά γίνεται πολύ ευαίσθητος/η ενώ παρατηρούνται έντονες μεταβολές στην συναισθηματική του/της κατάσταση. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί έντονο φόβο τόσο στους γονείς όσο και στον/στην ίδιο/α τον/την έφηβο/η που δεν μπορεί να αναγνωρίσει ακριβώς τι του/της συμβαίνει, ποιος/ποια πραγματικά είναι και τι θέλει ακριβώς να κάνει. Ο/η έφηβος/η συχνά κλείνεται στον εαυτό του, βιώνει μοναξιά, έντονη ανασφάλεια και άγχος και συχνά κάποιοι έφηβοι γίνονται εριστικοί ως προς τους ενήλικες, αμφισβητούν και αναιρούν του κανόνες και τα όρια που θέτουν οι γονείς αγνοώντας πολλές φορές τον κίνδυνο, λειτουργώντας παρορμητικά χωρίς να λάβουν υπόψιν τις συνέπειες των πράξεων τους. Πολλές φορές μέσα στην διάρκεια της ημέρας το συναίσθημα του/της εφήβου/ης χρωματίζεται από θλίψη και μελαγχολία.
Σε αυτή την φάση ο γονιός χρειάζεται να γνωρίζει και να κατανοεί την αναπτυξιακή φάση που βρίσκεται ο/η έφηβος/η και να είναι γνώστης της μεταβατικής εξελικτικής φάση στην οποία έχει εισέλθει όλη η οικογένεια. Οι γονείς καλούνται να βρουν τον νέο τους ρόλο, τα διευρυμένα όρια που χρειάζεται ο/η έφηβος/η, ώστε να μπορέσουν να τον/την στηρίξουν επιτρέποντας του/της να πραγματοποιηθεί μια ομαλή και ασφαλής μετάβαση από την εφηβεία στον ενήλικο κόσμο.
Συχνά οι γονείς ή ο/η ίδιος/α ο/η έφηβος/η αποφασίζουν να μιλήσουν σε κάποιον ειδικό σύμβουλο ψυχικής υγείας για να πάρουν υποστήριξη σε αυτή την φάση στην οποία έχουν εισέλθει ως οικογενειακό σύστημα.
Κάποιοι από τους πιο σημαντικούς και συνήθεις λόγους που η οικογένεια φτάνει στον ειδικό είναι οι παρακάτω:
- Σχολικό άγχος, ή χαμηλή σχολική επίδοση.
- Δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις του/της εφήβου/ης με τους συνομήλικους του.
- Θέματα που αφορούν την αυτοεκτίμηση, την αυτοπεποίθηση και την αυτοεικόνα του/της εφήβου/ης καθώς και θέματα που αφορούν την προσωπική ανάληψη ευθύνης σε θέματα που αντιστοιχούν στην φάση στην οποία ο/η ίδιος/α βρίσκεται.
- Απομόνωση, απόσυρση, αυτοκαταστροφική συμπεριφορά αντικοινωνική συμπεριφορά όπως επιθετικότητα, πολλά ψέματα, μικροκλοπές.
- Εφηβική κατάθλιψη, θλίψη, αγχώδεις διαταραχές, συναισθήματα φόβου και φοβίες, διάφορα ψυχοσωματικά συμπτώματα, διατροφικές διαταραχές.
- Ενδοοικογενειακές συγκρούσεις, έλλειψη επικοινωνίας και συναισθηματικής σύνδεσης μεταξύ του γονέα και του/της εφήβου/ης.
- Θέματα που αφορούν την σεξουαλικότητα του/της εφήβου/ης.
- Εκτενής ενασχόληση του/της εφήβου/ης με το internet, ανησυχία για πιθανό πειραματισμό με χρήση αλκοόλ η μαριχουάνας.
- Θέματα που αφορούν την λήψη αποφάσεων για σπουδές και επαγγελματική σταδιοδρομία.
Η ψυχοθεραπεία εφήβου/ης στοχεύει στην υποστήριξη του/της εφήβου/ης σε ένα ασφαλές πλαίσιο, δημιουργώντας μια δυνατή θεραπευτική σχέση, η οποία διακατέχεται από εμπιστοσύνη, ασφάλεια και πίστη για προσωπική αλλαγή και αυτοβελτίωση. Ως θεραπευτικά εργαλεία αξιοποιούνται ο λόγος, το παιχνίδι, η ζωγραφική και η αφήγηση ιστοριών ώστε να επιτραπεί στον/στην έφηβο/η να εκφράσει όλα όσα τον/την δυσκολεύουν ή/και τον/την φοβίζουν, έτσι ώστε να αναδειχθούν οι πραγματικές ανάγκες και επιθυμίες που έχει στην συγκεκριμένη φάση της ζωής του/της. Στην θεραπεία εφήβου/ης ισχύει ο κώδικας δεοντολογίας που διέπει γενικότερα την ψυχοθεραπεία. Βασική αρχή της είναι η εμπιστευτικότητα και το θεραπευτικό απόρρητο.
Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία φάση και η διάρκεια τους είναι από 60 λεπτά η καθεμιά.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσει υποστήριξη ο/η έφηβος/η είναι η συγκατάθεση των γονέων. Η πρώτη συνεδρία αφορά το γονεϊκό σύστημα.
Για την καλύτερη ανταπόκριση του παιδιού στην διαδικασία της υποστήριξης του κρίνεται αναγκαία και η ψυχοθεραπεία ή η συμβουλευτική των γονέων. Οι γονείς χρειάζεται να κατανοήσουν αυτήν την μεταβατική εμπειρία της εφηβείας ως μια εξελικτική αναπτυξιακή φάση και για τους ίδιους, που μπορεί να οδηγήσει σε προσωπική βελτίωση και δύναμη αναδεικνύοντας νέες δυνατότητες για όλα τα μέλη της οικογένειας. Μέσα από την συμβουλευτική οι γονείς ενδυναμώνονται με στόχο την ουσιαστική και απαραίτητη υποστήριξη του/της εφήβου/ης στο ταξίδι για την ενηλικίωση του/της.
Για οποιοδήποτε προβληματισμό η απορία σας μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Η μεταξύ μας επικοινωνία θα διευκολύνει και θα επιτρέψει να λύσουμε οποιαδήποτε απορία η προβληματισμό σας και θα δώσει την δυνατότητα μέγιστης κατανόησης όποιας δυσκολία βιώνετε αλλά και εξεύρεσης τρόπων με τους οποίους μπορείτε να υποστηριχθείτε στην παρούσα κατάσταση της ζωής σας.
Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία Ζευγαριών
Η συντροφική σχέση αποτελεί για τον σύγχρονο άνθρωπο τόσο για την γυναίκα όσο και για τον άνδρα ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της ζωής του. Η ανάγκη για συντροφικότητα, αγάπη, ψυχικό μοίρασμα, συνδημιουργία και συνεξέλιξη αλλά και η δυνατότητα της δημιουργίας της οικογένειας ακολουθεί τον άνθρωπο στην πορεία της ζωής του.
Ο κόσμος του ζευγαριού είναι ένας απέραντος και πολύπλοκος κόσμος. Ο καθένας από τους συντρόφους φέρει μαζί του και την ιστορία του, τις εμπειρίες του, τις πεποιθήσεις του, τις εσωτερικές του δυνάμεις αλλά και τα ψυχικά τραύματα της ζωής του. Η ανάγκη για ευτυχία μέσα από τον έρωτα και την αγάπη δημιουργεί πολλές ασυνείδητες προσδοκίες οι οποίες πολύ συχνά μπορούν να αποτελέσουν τροχοπέδη στην ευτυχία του ζευγαριού.
Στην θεραπεία ζευγαριού δημιουργείται ένα ασφαλές πλαίσιο εμπιστοσύνης και υποστήριξης το οποίο θα επιτρέψει στον καθένα από το ζευγάρι να εκφράσει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις προσδοκίες που αφορούν την σχέση τους με ένα θεραπευτικό τρόπο και για τους δύο.
Θα επιτρέψει στο ζευγάρι να εκφράσει συναισθήματα όπως η απογοήτευση, ο θυμός, ο φόβος καθώς και επιθυμίες που μπορεί να φέρει ο καθένας μέσα στην σχέση τους. Μέσα από ένα εποικοδομητικό συναισθηματικό μοίρασμα επιτρέπεται να εκφραστούν τα δύσκολα που βιώνουν οι σύντροφοι μέσα στην σχέση τους με στόχο να δημιουργηθεί το απαραίτητο κλίμα για να αναδυθούν οι ανάγκες και οι επιθυμίες του ζευγαριού. Αναδεικνύεται η εσωτερική δύναμη του ζευγαριού μέσα από την επιλογή τους να είναι μαζί και να υπερασπιστούν αυτή τους την επιθυμία. Ενισχύεται ο ερωτικός δεσμός και η ανάγκη για τρυφερή και αγαπητική σύνδεση μεταξύ τους. Μέσα από την θεραπευτική διαδικασία καλλιεργείται μια πιο βαθιά και αυθεντική επικοινωνία μεταξύ του ζευγαριού η οποία επιτρέπει την λειτουργική σχέση μεταξύ τους δημιουργώντας έτσι τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και την εξέλιξη του ζευγαριού αλλά και του καθένα ξεχωριστά.
Η θεραπεία ζευγαριών δεν στέκεται στην αλληλοκατηγόρια των συντρόφων μεταξύ τους. Ο θεραπευτής δεν έχει τον ρόλο του διαιτητή ή του δικηγόρου, ούτε συμμαχεί με τον έναν εκ των δυο συντρόφων. Η επίκριση και η κατηγορία επισκιάζει και δυσχεραίνει την σχέση του ζευγαριού. Η συναισθηματική και σωματική αποσύνδεση του ζευγαριού οδηγεί σε ψυχικό πόνο και μοναξιά. Η αποκάλυψη των αληθινών επιθυμιών και της ομορφιάς του κάθε ατόμου ξεχωριστά αναδεικνύει την επιλογή του ζευγαριού να συνεχίσουν να πορεύονται στο μαζί.
Η ενηλικίωση, η προσωπική ωριμότητα και η ανάληψη προσωπικής ευθύνης είναι σημαντικά συστατικά της θεραπείας ζευγαριού για να μπορέσουν οι σύντροφοι να κατανοήσουν τα επαναλαμβανόμενα αρνητικά μοτίβα που πληγώνουν μέσα στην σχέση τους και να ενδυναμωθούν έτσι ώστε να αλληλοεπιδράσουν με ένα θεραπευτικό τρόπο δημιουργώντας έναν ασφαλή δεσμό για τους ίδιους και την σχέση τους.
Η θεραπεία ζευγαριού πραγματοποιείται μια φορά την εβδομάδα και η διάρκεια της είναι μια ώρα. Συμμετέχουν και οι δυο σύντροφοι. Η συνολική διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από τον στόχο και τις ανάγκες που έχει κάθε ζευγάρι. Συνήθως χρειάζεται μία έως τρεις συνεδρίες για να κατανοηθεί το πρόβλημα και η δυναμική του ζευγαριού και να αναδυθεί το εξειδικευμένο θεραπευτικό σχήμα που χρειάζεται για να ξεκινήσει και να παραχθεί η θεραπεία στο ζευγάρι.
Συνεδρίες Ψυχοθεραπείας Μέσω Skype
Η διαδικτυακή Συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία διαδόθηκε πολύ στην Ελλάδα την περίοδο της πανδημίας του covid 19, ωστόσο εφαρμόζεται με αποτελεσματικότητα πολύ πριν από αυτήν. Η δυνατότητα που υπάρχει να παραχθεί θεραπεία μέσω της online διαδικασίας είναι μια πολύ σημαντική και αποτελεσματική μέθοδος για ανθρώπους που ζουν στο εξωτερικό αλλά και για ανθρώπους που ζούν σε οποιαδήποτε σημείο της Ελλάδας και επιλέγουν ψυχοθεραπευτή από άλλη πόλη. Είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να παραχθεί ψυχοθεραπεία για άτομα με κινητικές ή/και συναισθηματικές δυσκολίες αλλά και για τον σύγχρονο άνθρωπο ο οποίος μέσα στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας του αναζητάει θεραπεία μέσα από την ασφάλεια του σπιτιού του χωρίς να χρειάζεται να λάβει υπόψιν τον χρόνο και τα έξοδα μετακίνησης του.
Η δυνατότητα να επιλέξεις με ασφάλεια έναν σύμβουλο ψυχικής υγείας που νιώθεις εμπιστοσύνη και να πάρεις υποστήριξη μέσα από την online συνεδρία έχει τα ίδια ψυχικά οφέλη με την δια ζώσης ψυχοθεραπεία. Οι συνεδρίες μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσα από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στην περίπτωση που δεν διαθέτετε υπάρχουν και αντίστοιχες εφαρμογές μέσω των τηλεφωνικών συσκευών.
Οι κανόνες δεοντολογίας που διέπουν την ψυχοθεραπεία είναι ίδιες τόσο στις δια ζώσης συνεδρίες όσο και στις online συνεδρίες. Το θεραπευτικό απόρρητο είναι από τις πιο σημαντικές αρχές δεοντολογίας και οτιδήποτε επικοινωνήσετε με τον θεραπευτή απαγορεύεται ρητά να επικοινωνηθεί με άλλους.
Η συνεδρία πραγματοποιείται σε συγκεκριμένη ώρα και ημέρα που έχουν ορίσει ο θεραπευτής και ο θεραπευόμενος σε εβδομαδιαία βάση. Η πληρωμή για το κόστος της κάθε συνεδρίας γίνεται ηλεκτρονικά πριν από κάθε συνεδρία ή στην τελευταία συνεδρία του μήνα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει ένα ήσυχο και ασφαλές μέρος, χωρίς την παρουσία τρίτων για να παραχθεί η θεραπεία με ασφάλεια, εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια.
Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφόρηση η απορία μπορεί να έχετε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να έχουμε μια πρώτη επικοινωνία.
Ψυχολογική υποστήριξη μεταναστών
Η υπηρεσία «Ψυχολογική υποστήριξη μεταναστών» δημιουργήθηκε λόγω της μεγάλης επιστημονικής κατάρτισης αλλά και εμπειρίας, στην υποστήριξη των ιδιαίτερων αναγκών στο πληθυσμό των μεταναστών. Στο ψυχοθεραπευτικό κέντρο Μορφή υποστηρίζονται Έλληνες μετανάστες που διαβιούν σε κάθε ήπειρο του πλανήτη μας αλλά και άνθρωποι διαφορετικής εθνικότητας οι οποίοι μετανάστευσαν και ζούνε στην Ελλάδα. Υποστηρίζονται άνθρωποι οι οποίοι αναζητούν κατάλληλη υποστήριξη και βοήθεια στην Ελληνική γλώσσα σε θέματα ψυχικής υγείας, σε επίπεδο ατομικό, ζευγαριού και οικογενείας.
Οι μετανάστες οι οποίοι υποστηρίζονται στο κέντρο αναζητούν την καθοδήγηση, συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία και εμπιστεύονται την εξειδίκευση που έχει αποκτηθεί κατά τη διάρκεια εικοσαετούς συνεχούς επιστημονικής κατάρτισης και εμπειρίας στο πεδίο της μετανάστευσης. Η εξειδίκευση αυτή συντελεί στην υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών η οποία πραγματώνεται μέσα σε κλίμα κατανόησης, ενσυναίσθησης και διαπολιτισμικής υποστήριξης των ανθρώπων που έχουν το βίωμα της μετανάστευσης.
Συγκεκριμένα η υπηρεσία αυτή αφορά :
- στους Έλληνες που ζουν εκτός Ελλάδας, σε χώρες όλων των ηπείρων του πλανήτη μας
- στους Έλληνες που έχουν το βίωμα της μετανάστευσης αλλά επαναπατριστήκαν
- στα ζευγάρια που είναι σε διεθνικό γάμο
- στους συγγενείς τους που έχουνε μείνει πίσω
- στους παλλινοστούντες Έλληνες
- στους μετανάστες και πρόσφυγες οι οποίοι ζούνε στην Ελλάδα και είναι διαφορετικής εθνικής προέλευσης
- καθώς επίσης και στους μετανάστες δεύτερης γενιάς
Ο λόγος, ο τρόπος και οι βαθύτερες αιτίες της μετανάστευσης ενός ανθρώπου ή μιας οικογένειας αποτελούν σημαντικό παράγοντα που συνδέεται άρρηκτα με την ψυχική τους κατάσταση, επηρεάζοντας άμεσα τι μέλλει γενέσθαι στην νέα χώρα που τους υποδέχεται.
Η ακούσια ή η εκούσια μετανάστευση ενός ατόμου η ενός ανθρώπινου συστήματος, όπως επίσης και οι προσδοκίες για το μέλλον τους στη νέα χώρα, η δυνατότητα ή όχι της επιστροφής στην πατρίδα , αποτελούν σημαντικό οδηγό για την θεραπευτική προσέγγιση, την εξατομίκευση και τον σχεδιασμό της κατάλληλης παρέμβασης στοχεύοντας πάντα στην θετική έκβαση της θεραπείας και υποστήριξης του ανθρώπου που ζητάει βοήθεια.
Οι κοινωνικοοικονομικές θρησκευτικές, πολιτισμικές συνθήκες της χώρας καταγωγής αλλά και της νέας για αυτούς χώρα μετανάστευσης, αποτελούν επίσης σημαντικά στοιχεία της διαδικασίας της μετανάστευσης των ανθρώπων, επηρεάζοντας άρδην την προσαρμογή στις νέες για του ίδιους συνθήκες, τις προσδοκίες τους, τους στόχους και την νοηματοδότηση για την μετέπειτα πορεία της ζωής τους.
Το ζήτημα της μετανάστευσης αποτελεί ένα χρόνιο φαινόμενο που ακολουθεί τον άνθρωπο απαρχής. Η ανάγκη του ανθρώπου για να βρει ένα καλύτερο περιβάλλον να ζήσει, δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες για τον ίδιο και την οικογένεια του είναι μια κίνηση ζωτικής σημασίας η οποία οπλίζει τον άνθρωπο με την δύναμη να εγκαταλείψει το οικείο του περιβάλλον με στόχο την ώθηση σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.
Η απόφαση να ξεριζωθούν από την ασφαλή ζώνη του οικείου και να μετοικήσουν σε μια ξένη χώρα δημιουργεί αβεβαιότητά , άγχος και ανησυχία την ίδια όμως στιγμή αποτελεί και μια γενναία απόφαση η οποία εμπεριέχει και περικλείει μέσα της την ελπίδα και την προσδοκία για μια καλύτερη ζωή για τους ίδιους και τις οικογένειες τους. Η απόφαση της μετανάστευσης αποτελεί μια ιερή κίνηση η οποία εμπεριέχει μέσα της την δύναμη, τις αξίες και τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή.
Η κοινή απόφαση του γονεϊκού συστήματος, όταν αυτή αφορά την μετανάστευση όλης της οικογένειας, θα επηρεάσει την ομαλή προσαρμογή στην νέα κατάσταση, αναδεικνύοντας νέες δυνάμεις στα μέλη της έτσι ώστε να ανταπεξέλθουν στις νέες προκλήσεις της ζωής τους σε μια ξένη για αυτούς χώρα. Από την άλλη πλευρά οι όποιες αμφιβολίες, αντιστάσεις, αμφιθυμία του γονικού συστήματος θα δυσκολέψουν και πολλές φορές θα μπλοκάρουν το σύστημα της οικογένειας στην προσαρμογή τους.
Συχνά η αμφιθυμία των γονέων, οι φόβοι , η ανησυχία τους, η όποια αμφιβολία τους ή το πιθανό μπλοκάρισμα στην διαδικασία του πένθους ,ως επακόλουθο των αναμενόμενων απωλειών λόγω της μετανάστευσης, εμφανίζονται σαν σύμπτωμα στο σύστημα των παιδιών. Πολύ συχνά οι γονείς αναζητούν βοήθεια φέρνοντας στην οικογενειακή θεραπεία συμπτώματα που έχουν εκδηλωθεί στην ψυχική κατάσταση των παιδιών τους και αυτό συχνά συνδέεται με όλη την διαδικασία και την διεργασία της ίδιας της μετανάστευσης της οικογένειας.
Μια από τις πολλές προκλήσεις της μετανάστευσης, στην αρχική της φάση, αποτελεί η επίλυση των πρακτικών ζητημάτων που καλούνται να φροντίσουν οι μετανάστες στην νέα τους ζωή. Που θα ζήσουν; Που θα εργαστούν; Που θα πάνε σχολείο τα παιδιά τους; Πώς θα προσαρμοστούν σε ένα διαφορετικό κράτος πρόνοιας; Πώς θα ανελιχθούν μέσα στην νέα κοινωνική δομή, στις υπηρεσίες και τους θεσμούς που θα συναντήσουν στην νέα και άγνωστη για τους ίδιους χώρα.
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για την ζωή των ανθρώπων που έχουν το βίωμα της μετανάστευσης είναι το πόσο κλειστό ή ανοιχτό είναι το σύστημα να προσλάβει στοιχεία από τον νέο πολιτισμό χωρίς να χάσει τα δικά του οικεία, αξιακά και πολιτισμικά του στοιχεία που μεταφέρει από την χώρα καταγωγής του και δομούν την προσωπική του ταυτότητα.
Η ομαλή και λειτουργική διεργασία της σύνθεσης του οικείου αλλά και του ξένου και νέου στοιχείου μπορεί να συμβάλει στην νέα διεύρυνση της ταυτότητας του ανθρώπου, στον εμπλουτισμό του στην ενδυνάμωση του και στην ομαλή κοινωνικοποίηση του. Στην περίπτωση που η διεργασία αυτή μπλοκάρει, το σύστημα μπορεί να μείνει κλειστό και άκαμπτο, μη προσλαμβάνοντας νέα στοιχεία και απορρίπτοντας τα νέα δεδομένα ή φτάνοντας στο αντίθετο άκρο ∙ να απορροφηθεί ολοκληρωτικά από την νέα κουλτούρα.
Και οι δυο παραπάνω καταστάσεις οδηγούν σε μια ψυχική δυσλειτουργία ,καθώς το άτομο ή το σύστημα απομονώνεται από το νέο περιβάλλον στο οποίο υπάρχει ενώ στην δεύτερη περίπτωση μπορεί να χάσει την σύνδεση με τις ρίζες του, την ιστορία του και εν τέλει να αποσυνδεθεί από τον ίδιο του τον εαυτό. Η λειτουργική σύνδεση ανάμεσα στο παρελθόν μου, ανάμεσα σε αυτό που «φέρω» ως άνθρωπος και στο εδώ και τώρα, στα νέα δεδομένα της ζωής μου, είναι απαραίτητο στοιχείο για την δυνατότητα της προοπτικής και ελπίδας για το δικό μου μέλλον.
Η μετάβαση από το παλιό στο καινούριο και η διαδικασία της σύνθεσης και της διεύρυνσης της προσωπικής ταυτότητα είναι διεργασία υψίστης σημασίας για την ψυχική υγεία του ανθρώπινου συστήματος. Αυτή όμως η διεργασία πρέπει να συντελεστεί με τρόπο που να σέβεται την προσωπική πολιτισμική κληρονομιά και ιστορία που φέρει ο ίδιος αλλά και να αντιμετωπίζει το νέο στοιχείο, τη νέα κουλτούρα με φιλικό τρόπο. Έτσι θα επιλέξει και θα προσλάβει νέα δεδομένα που θα εμπλουτίσουν και θα στηρίξουν εν τέλει την απόφαση για την εγκατάσταση στην νέα χώρα .
Η σύνθεση και όχι ο αποκλεισμός σε αυτό που «φέρω» και σε αυτό που συναντώ είναι ζωτικής σημασίας στην διαδικασία της λειτουργικής προσαρμογής και της νοηματοδότησης της ίδιας της ζωής σε μια ξένη χώρα, μακριά από την πατρίδα, τους αγαπημένους ανθρώπους και τις οικείες συνήθειες. Οι επιπτώσεις της μετανάστευσης αδιαμφισβήτητα εκτός από οικονομικές είναι και κοινωνικο -πολιτισμικές.
Αν και τις περισσότερες φορές οι λόγοι της μετανάστευσης είναι οικονομικοί εντούτοις δεν είναι μόνο αυτό. Κάποιοι θα μεταναστεύσουν και για ψυχολογικούς λόγους, λόγω προβλημάτων που υφίσταται η ζωή τους και η σχέση τους με τους σημαντικούς άλλους. Η αλλαγή μέσω της μετανάστευσης για κάποιους ανθρώπους μπορεί να είναι μια αναζήτηση λύσης στα έντονα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει με την οικογένεια του, τους συγγενείς του αλλά και τους σημαντικούς άλλους της ζωής του.
Όμως η αλλαγή της χώρας δεν σημαίνει πάντα και αντιμετώπιση των προβλημάτων που ο ίδιος κουβαλάει μέσα του, με αποτέλεσμα να έρχεται αντιμέτωπος με την δική του ψυχολογική αλήθεια και στην νέα χώρα, αν και ευρισκόμενος μακριά από ό, τι μπορεί να θεωρούσε πως του δημιούργησε το πρόβλημα. Συχνά λοιπόν ο άνθρωπος, ο οποίος βιώνει την μετανάστευση, καλείται εκ νέου να δει και να αναζητήσει έναν ειδικό με στόχο την φροντίδα του ψυχισμού του, για να μπορέσει να απελευθερωθεί από ό, τι τον βαραίνει.
Πιο συγκεκριμένα η υποστήριξη μπορεί να αφορά στην αρχική φάση, στην διαδικασία της απόφασης. Ποιες είναι οι αιτίες και ποιοι οι πραγματικοί λόγοι της επιλογής να φύγουν σε άλλη χώρα; Τι προσδοκούν και ποιες είναι οι αμφιβολίες, οι πιθανοί φόβοι και οι ανησυχίες τους; Υπάρχουν αμφιθυμικά συναισθήματα, αντιθέσεις, συναισθηματικές εσωτερικές συγκρούσεις; Πόσο ρεαλιστικές είναι οι προσδοκίες τους; Πόσο προετοιμασμένοι είναι για τις επερχόμενες δυσκολίες της αρχικής προσαρμογής στην νέα χώρα; Τι αφήνουν πίσω τους και ποια είναι η διεργασία του πένθους λόγω απώλειας του οικείου τους; Πως ανταπεξέρχονται στις καθημερινές πρακτικές προκλήσεις των νέων δεδομένων της ζωή τους; Υπάρχει χρονικός ορίζοντας στην μετανάστευση τους; Αναμένουν την επιστροφή τους στην πατρίδα; Βιώνεται νοσταλγία στην σκέψη της πατρίδας; Ποιοι είναι οι στόχοι τους, οι επιθυμίες του, οι ανάγκες τους στο εδώ και τώρα και πως αυτά φροντίζονται συνειδητά από τους ίδιους; Πόσο συνειδητά έχουν νοηματοδοτήσει την ζωή τους μέσα στην επερχόμενη αλλαγή της ζωής τους;
Η κατάλληλη ψυχολογική προετοιμασία και υποστήριξη, όταν υφίσταται η ανάγκη, είναι υψίστης σημασίας όχι μόνο για την αρχική διεργασία της απόφασης, αλλά και για την ομαλή προσαρμογή των ιδίων στα νέα δεδομένα, επηρεάζοντας με επίγνωση την μετέπειτα πορεία της ζωής τους.
Για περαιτέρω πληροφόρηση ή απορία , που ενδέχεται να σας δημιουργηθεί, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για μια πρώτη επαφή.
Εποπτεία σε επαγγελματίες ψυχικής Υγείας
Όλοι οι σύμβουλοι ψυχικής υγείας και οι ψυχοθεραπευτές χρειάζονται την εποπτεία. Ανεξάρτητα από την εμπειρία και τις γνώσεις του συμβούλου η ψυχοθεραπευτή η εποπτεία κρίνεται αναγκαία και απαραίτητη για την εξασφάλιση της ποιότητας και του βέλτιστου αποτελέσματος στην θεραπευτική σχέση.
Η εποπτεία αποτελεί μια διεργασία αναστοχασμού η οποία ενδυναμώνει, ανατροφοδοτεί και εξελίσσει τις δεξιότητες του θεραπευτή, αποτελώντας ένα μηχανισμό προστασίας για το θεραπευτικό όφελος του θεραπευόμενου. Η εποπτεία αποτελεί έναν σύμμαχο στην καλή ροή της θεραπευτικής διεργασίας μεταξύ του επαγγελματία και του θεραπευόμενου.
Η εποπτική σχέση δημιουργείται και διαμορφώνεται από τον σύμβουλο ψυχικής υγείας ή ψυχοθεραπευτή που αναζητάει την εποπτεία και από έναν ακόμη θεραπευτή ο οποίος καλείται επόπτης και είναι σε θέση λόγω της εκπαίδευσής του και της εμπειρίας του να παρέχει με ασφάλεια και εμπιστοσύνη την εποπτεία. Η εποπτεία μπορεί να παραχθεί σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες των επαγγελματιών που αναζητούν εποπτεία.
Βασική αρχή και αξία στην εποπτική διαδικασία είναι η θεραπευτική φροντίδα και προστασία καθώς και το απόρρητο του θεραπευόμενου.
Η εποπτεία είναι μια επαγγελματική υπηρεσία και όχι ένας διευθυντικός ρόλος. Αυτό σημαίνει ότι ο σύμβουλος επιλέγει τον επόπτη διότι νιώθει ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Μέσα σε αυτή την σχέση ο επαγγελματίας μπορεί να μοιραστεί το άγχος του, οποιοδήποτε προβληματισμό η απορία μπορεί να έχει καθώς επίσης την όποια δυσκολία μπορεί να βιώνει ως νέος σύμβουλος ψυχικής υγείας ή ως ψυχοθεραπευτής κατά την διάρκεια της θεραπευτικής διεργασίας.
Στόχος είναι να διευρυνθούν οι ικανότητες και οι δεξιότητες του εποπτευόμενου, να εκπαιδευτεί άτυπα σε τεχνικές και μεθόδους και θέματα που αφορούν την δεοντολογία και τις αξίες που διέπουν την θεραπευτική διεργασία. Η εποπτεία αποτελεί μια ευεργετική σχέση μεταξύ του επαγγελματία και του επόπτη η οποία επιδρά ευεργετικά και στον θεραπευόμενο. Δίνει την δυνατότητα να εκφραστούν συναισθήματα και σκέψεις του επαγγελματία, να φωτιστούν πιθανές μεταβιβάσεις και αντιμεταβιβάσεις που υφίστανται στην θεραπευτική σχέση, αναδεικνύοντας την διορατικότητα του επαγγελματία φροντίζοντας, εντέλει, την ποιότητα και την θεραπευτική φροντίδα που λαμβάνει και ο ίδιος ο θεραπευόμενος.
Η εποπτική σχέση δεν έχει θεραπευτικό χαρακτήρα μεταξύ του επόπτη και του επαγγελματία ο οποίος αναζητάει την εποπτεία. Ωστόσο μπορούν να αναδυθούν και προσωπικά θέματα του επαγγελματία τα οποία μπορεί στην συνέχεια να τα επεξεργαστεί στην προσωπική του ψυχοθεραπεία.
Στην εποπτεία ο επαγγελματίας έκτος από τα θέματα που αφορούν την θεραπευτική σχέση μπορεί να φέρει και θέματα που αφορούν την σχέση του με τους συναδέλφους και γενικότερα θέματα που άπτονται του ευρύτερου εργασιακού του πλαισίου.
Υπάρχει η δυνατότητα για την πραγματοποίηση των εποπτειών και μέσω τηλεδιάσκεψης (skype).
Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία σας ή για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφόρηση σας.